Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Shirehevosen historia  (vapaasti suomennettu Shiren historiasta)

Englantilainen Shirehevonen on maailman suurin hevosrotu.

Rotu on saanut nimensä niistä maakunnista (shires) Keski-Britanniasta mistä sen arvellaan tulevan, Derbyshire, Staffordshire, Leicestershire. Tämän fantastisen hevosen historia on hiukan epävarma, mutta sanotaan, että rodun alkujuuret alkoivat 42 Lombardiaisella hevosella, jotka lähetettiin englantiin 1300 -luvun alkupuolella. 12 hevosta erottui joukosta erinomaisen voimakkaina yksilöinä. Kun nämä risteytettiin kotimaisten tammojen ja myöhemmin Old English Black hevosten kanssa, syntyi Englannin isoimmat hevoset. 1500 ja 1600 -luvuilla tuotiin Englantiin flaamilaisia hevosia hollantilaisten toimesta, jotka ojittivat suoalueita muunmuassa Linconshiren alueella. Shirehevonen polveutuu näistä hevosista, jotka vielä risteytettiin friisiläisten ja lämminveristen kanssa. Tästä juontaa Shirehevosen aristokraattinen ulkomuoto ja karisma.

 

 Tällä aikakaudella tarvittiin suuria voimakkaita hevosia, jotka pystyivät kantamaan keskiajan sotureita täydessä taisteluvarustuksessa. Hevoset jaksoivat kantaa jopa 180 kg, kun lähtivät taisteluun.

 

Sitä mukaan, kun aseet kehittyivät ja tulivat kevyemmiksi, sekä teitä rakennettiin, hevoset siirrettiin kuljettamaan tavaroita sekä maataloustöihin. Teollistumisen myötä väheni isojen ja raskaiden vetohevosten tarve ja 1960 -luvulla shiret vaipuivat miltei unholaan. Rodun tulevaisuus saatiin kuitenkin turvattua, kun panimot kiinnostuivat rodusta sen erinomaisen veto-ominaisuuksien ansiosta.

 

Shirehevonen on mahtavan voimakas ja pystyy helposti vetämään 5 tonnin kuormia, samanaikaisesti se on hyvin kiltti ja tottelevainen. Sillä on vielä tärkeä rooli maataloudessa, metsätöissä sekä näyttelyissä.

Näinä päivinä shirejä käytetään vapaa-ajan hevosina, enimmäkseen vetohevosina, mutta yhä enemmän ja enemmän ratsuina. Säkäkorkeus näillä hevosilla voi olla jopa 2 metriä, mutta tavallisinta on säkäkorkeus 170-180cm välillä. Painoa on n. 1000kg.

 

Jo 1800 -luvun loppupuolella englantilaiset rupesivat kantakirjaamaan hevosiansa ja 1878 perustettiin English Shire Horse Society. He ovat myös tehneet rotumääritelmän, miltä hevosen tulisi näyttää, jotta se olisi hyvä edustaja rodulleen.